Dünyanı Değiştirecek 5 İnovasyon

Dünyanın en önemli kuruşlarından biri olan MIT veya tam adıyla Massachusetts Institute of Technology, 2001 yılından bu yana dünyayı değiştirebilecek 10 inovasyonu konu alan bir makale yayınlıyor. Geçtiğimiz yıllarda yer verilen inovasyonlara baktığımızda bu listenin yakın geleceğimize nasıl ışık tuttuğunu açık bir şekilde görebiliyoruz. Örneğin listede geçtiğimiz yıllarda Apple Pay, 3D yazıcılar, sürücüsüz otomobiller ve drone’lar gibi şu anda teknoloji dünyasının tam kalbinde yer alan konu başlıklarına yer verilmiştir
1) Bağışıklık Mühendisliği
Bilim adamları TALENs adı verilen ve yaşayan hücrelerin DNA’sını değiştirebilen bir gen düzenleme metodu geliştirdi. Genetik olarak değiştirilebilen bu hücreler, hem kanser hastalarının hem HIV hem de eklem yangısı ve doku sertleşmesi gibi doğuştan oluşan bağışıklık problemleriyle cebelleşen insanların hayatını kurtarabilir.
2) Bitkiler İçin Gen Düzenleme
Bilim adamlarının son yıllarda üzerinde çalıştığı bir başka konu ise bitkiler için gen düzenleme. CRISPR adı verilen yeni metot; tarımdan çok daha yüksek verim alma, kuraklığa ve hastalıklara karşı koyma anlamında önemli imkânlar sunuyor. Halihazırda Çin’de bir laboratuvarda kullanılan CRISPR metodu ile pirinç üretimde müthiş verim elde edilirken, İngiltere’de de aynı method başarılı bir şekilde uygulandı.
3) Konuşulabilen Arayüzler
Akıllı telefonlar artık hayatımızda çok önemli bir yere sahip. Günümüzde insanların akıllı telefon kullanma alışkanlıklarına baktığımızda dokunmatik ekran üzerinden kontrol, kaydırma ve bunun gibi hareketleri görüyoruz. Ancak bu durum 691 milyon akıllı telefon kullanıcısının olduğu Çin’de değişiyor. Ülkenin en güçlü internet şirketlerinden biri olan Baidu, akıllı telefon kullanımını çok daha kolaylaştıran Deep Speech 2 teknolojisini hayata geçirdi. Bugüne kadar gördüğümüz konuşma algılayabilen arayüzlere göre çok daha karmaşık sesleri ve cümleleri tanımlayabilen bu teknoloji, Çince gibi karmaşık bir dilde dahi bu kadar başarılı olabiliyorsa, varın diğer dillerdeki imkânlarını siz düşünün.
4) Tekrar Kullanılabilir Roketler
Uzay araştırmaları ve farklı görevler için kullandığımız roketler, bugüne kadar bildiğiniz gibi tek kullanımlıktı. Bu da, yapılan araştırmaların çok maliyetli olmasına neden oluyordu. Ancak dünya teknolojisine yön veren şirketlerden biri olan Tesla, yıllardır denediği ve birçok kez başarısız olduğu, iniş yapabilen ve tekrar kullanılabilen roketdenemelerinde nihayet başarıya ulaştı. Bu sayede uzaydan geri geldikten sonra tekrar iniş yapabilen ve sadece bakım ile yakıt masrafına sahip olan roketler, uzay araştırmaları için müthiş bir ilerleme.
5) Birbirine öğretebilen robotlar
Belki siz fark etmiyorsunuz ancak robotlar her geçen gün hayatımıza girmeye devam ediyor. Örneğin geçtiğimiz günlerde iPhone üretimi yaptığı için ün yapmış ve dünyanın en büyük elektronik üreticilerinden biri olan Foxconn, 60.000 insan çalışanının yerine robotları yerleştirdi. Robotların maaş istememesi ve neredeyse 7/24 çalışabildiğini düşünürseniz bu hiç de şaşırılacak bir karar değil. Ancak robotların ileri düzey işler yapabilmesi için belirli bir “öğrenme” sürecinden geçmeleri gerekiyor. Genellikle çok itinalı bir programlama süreci olan bu durum, birbirine öğretebilen robotlar ile birlikte çözülebilir. Yani bir robotun tüm “bildiklerini” bulut aracılığıyla başka bir robota geçirmekten bahsediyoruz ki, bu yolla robotlaşma sürecimiz fazlasıyla hız kazanacaktır.